Wandeling in het Groene Woud


Het Groene Woud tussen Boxtel en Best
Niet ver van huis ligt een mooi stukje Brabant tussen Boxtel en Best, het Groene Woud genaamd. Daar heb ik een deel van de “Edelhertenroute” gelopen. Gestart in Boxtel en dan via Lennisheuvel. Onderweg bloeit op veel plaatsen in de bermen het bekende Fluitekruid met de witte bloemschermen.
In Lennisheuvel valt op de hoek van een kruispunt een prachtig rijksmonument op, genaamd Den Eijngel. De bewoning ervan gaat terug tot 1494 en deed dienst als bierbrouwerij, herberg en boerderij. (Vroeger waren er overal bierbrouwerijen. Dat was maar goed ook, want het water was niet te vertrouwen.) Als herberg lag het aan de belangrijke handelsroute van Den Bosch naar Turnhout en was het een geliefde pleisterplaats. De huidige bewoners willen er een Bed & Breakfast in gaan beginnen en een expositieruimte.

Fluitekruid

Den Eijngel

Heerenbeekloop bij Lennisheuvel


Verder langs de Heerenbeekloop over een mooi graspad richting landgoed Heerenbeek.
Daar stond in 1650 een kleine hoeve die zo’n honderd jaar later verbouwd werd tot een prachtig landhuis. Omgeven door een mooie tuin met prachtige rododendrons met rode bloemen is het een plaatje.


Na landhuis Heerenbeek volgt een groot natuurgebied waar allerlei soorten gras, mos en bloemen zijn te zien. De Ereprijs en de Waterviolier bloeien er.

Stroompje naast pad.

Ereprijs.

Waterviolier.


Via een tunnel onder de spoorlijn kom je in het gebied De Scheeken waar begin 2017 edelherten zijn uitgezet, 4 herten en 9 hindes. Er zijn inmiddels kalfjes geboren. Tijdens mijn wandeling heb ik één hinde gezien, een machtig groot dier. Helaas te ver weg om er een goede foto van te kunnen maken, maar wel goed kunnen bekijken met de verrekijker.

In Best aangekomen nog even doorgelopen naar het beeld De Mol, wat bovenop de spoortunnel van Best staat.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.