Wandeling in de Kempen.


In de driehoek Achelse Kluis, Valkenswaard en Leenderstrijp ligt een gebied waar je mooie wandelingen kunt maken. Ik heb niet echt de geijkte wandelpaden aangehouden maar meer op gevoel gelopen. Je komt dan ook in hele mooie gedeelten van het gebied en hebt geen last van vele wandelaars.


Foto geheel links: Sint jacobsvlinder met open en gesloten vleugels.
Foto midden: Het zandblauwtje, de Bolderik en het oranje havikskruid.
Foto boven: Vogelwikke.


Hier meandert het riviertje de Tongelreep. In België heeft het de naam Warmbeek en ontspringt daar bij Neerpelt. De Tongelreep komt uiteindelijk in het Stadswandelpark in Eindhoven uit in de Dommel.

De genoemde driehoek is rijk aan diverse bloemen en planten. In de steile oevers van de Tongelreep nestelt de IJsvogel en het everzwijn komt er veelvuldig voor. Beide heb ik tijdens mijn wandeling niet gezien, maar wel de sporen ervan.

 

De Tongelreep.

Vanwege de drassigheid heeft Natuurbeheer hier grote keien neer gelegd zodat je veilig kunt oversteken.

De Tongelreep.


Bijna dichtgegroeid.

Kale Jonker, een distelsoort.


Naast het mooie groen en de vele bloemen (er zijn enkele stukken land ingezaaid met klaprozen en margrieten) zag ik enkele mooie vlinders. Het bleken nachtvlinders te zijn die overdag ook actief zijn. Vanwege hun bijzondere kleuren en tekeningen schrikken zij vogels af zodat ze niet worden opgegeten.

 

Phegeavlinder ook wel melkdrupje genoemd.

Zomaar een omgevallen boom.

Een grazende kudde.


Een waarschuwing is wel op zijn plaats maar dat geldt eigenlijk overal als je door de natuur loopt. Tussen maart en oktober moet je alert zijn op teken. Die beestjes wachten in het gras en lage struiken af totdat er een dier of mens voorbij komt en laten zich dan vallen zodat ze kunnen meeliften met die voorbijganger. Na deze wandeling bleek ik er 5 op mijn benen te hebben. Dus kijk jezelf thuis steeds goed na.


Maar ter afsluiting een mooie foto van een veld klaprozen en margrieten.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.