De Grevenbroektocht


Bij de Achelse Kluis op de grens van Nederland met België onder Valkenswaard start een wandeling genaamd “Grevenbroektocht”.

Een routeomschrijving van deze wandeling van 18 kilometer is te vinden op de site: www.klikprintenwandel.nl/wandelroutes/grevenbroek-tocht.

Ik liep de tocht in december 2016 en in november 2017.


De Sint Benedictusabdij van Achel heet officieel Abdij Onze-Lieve-Vrouw-van-La-Trappe-van-de-Heilige-Benedictus maar in de volksmond is het gewoon de Achelse Kluis.

De abdij ligt deels op Belgisch grondgebied (in de gemeente Hamont-Achel) en deels op Nederlands grondgebied (in de gemeente Heeze-Leende). In 1686 werd door de uit Eindhoven afkomstige Petrus van Eijnatten hier een gemeenschap van kluizenaars gesticht en is sindsdien een centrum van gebed, beschouwing en geestelijk leven. De Trappistenmonniken van de abdij van Westmalle kwamen er in 1846 te wonen en in 1871 werd het tot abdij verheven.

Omdat het aantal monniken steeds verder afnam is in september 2011 besloten om deze zelfstandige abdij op te heffen en werd het een bijhuis van de abdij van Westmalle.

Sinds oktober 2018 verblijft er een christelijke leefgemeenschap Fazenda da Esperanca uit Brazilië.

 

Voor de vele bezoekers, wandelaars en fietsers blijft er gelukkig een horecagedeelte waar de bruine of blonde Achelse trappist wordt geschonken die hier ook wordt gebrouwen.

 

Rechts de laan tegenover de Kluis die naar het gebied van  de Leender Heide voert.


Het wandelpad langs de Warmbeek. Op de linkerfoto hierboven is de Achelse Kluis te zien.

Hieronder een fraaie brug over de Warmbeek.


 

Een prachtig stukje natuur. Zeker met die herfstkleuren in november.

 


De wandeling start dus bij de abdij en al gauw loop je langs het riviertje de Warmbeek.

In Nederland heet het de Tongelreep en mondt uiteindelijk in Eindhoven uit in de Dommel.


Via mooie wandelpaden en door een bosrijk gebied kom je uiteindelijk bij de naamgever van deze wandeling: kasteel Grevenbroek. De naam van het kasteel zou eigenlijk Genenbroek moeten zijn. Een kasteel van die naam heeft ooit in de buurt gestaan, maar daarvan resten slechts nog wat ruïnes die moeilijk te bereiken zijn. De naam Grevenbroek is de middeleeuwse naam voor het gebied welke nu gevormd wordt door de gemeenten Hamont-Achel en Sint-Huibrechts-Lille. Het huidige kasteel is nu een horecagelegenheid.


 

 

Onderweg kom je nog langs de Tomp.

 

Men weet niet goed wat het voor een gebouw of deel van een gebouw is geweest.

 

Hierover doen verschillende verhalen de ronde.

 

Het zou een gemetselde romp van een molen geweest kunnen zijn, maar een verdedigingstoren zou ook kunnen.


 

Een ander kasteeltje wat je van een afstand kunt zien is kasteel Beverbeek uit de 19e eeuw (linkerfoto) en de hoeve Beverbeek uit de 14e eeuw.


De wandeling voert door de mooie omgeving weer in de richting van de Achelse kluis.


Na voltooiing van de wandeling is het op het terras van de Achelse Kluis goed toeven en kun je eventueel genieten van een heerlijke trappist.


Reactie plaatsen

Reacties

Toon Sanders
3 jaar geleden

Alweer prachtige foto's Willem!!!