Swartbroek - weert
Ten zuidoosten van Weert ligt een mooi wandelgebied deels door natuurgebied De Krang waar twee beken doorheen stromen.
De Leukerbeek en de Tungelroyse Beek.
Deze wandeling van ruim 13 kilometer heb ik gelopen in de winter op 11 januari 2021.
De routebeschrijving en een kaart kun je vinden en downloaden op: https://wandelgidszuidlimburg.com/wp/1365-2
De wandeling start bij Hoeve Lieshout aan de Breijbaan in het buitengebied van Weert. Hoeve Lieshout is een fiets- en wandelcafé met een ruim terras waar je echte Limburgse vlaai kunt eten, zoals de Victoriavlaai en de Leudalvlaai. Helaas is het nu tijdens de coronacrisis gesloten.
Vanaf Hoeve Lieshout loop je een stukje richting Weert en kom je bij een brug over de Leukerbeek.
Vóór deze brug gaat de route links over een graspad naast de beek. Het pad draait verderop weg van de beek (zie de routebeschrijving onder punt 1.)
De Leukerbeek heeft een lengte van ongeveer 8 kilometer en gaat voornamelijk over het grondgebied van de gemeente Weert.
De beek loopt ten noorden langs Swartbroek en mondt uit in de Tungelroys Beek iets voor het Kanaal Wessem-Nederweert.
Na een stukje over een geasfalteerd fietspad te hebben gelopen gaat de route over een bosweg. Op routepaaltjes staat een libelle afgebeeld wat het symbool is voor de lange afstandswandeling van het Kempen-Broek. Het Grenspark Kempen-Broek is een gebied van 25.000 ha op de grens van Nederlands Limburg, Belgische Limburg en Noord-Brabant. Het strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. (De laatste vier gemeenten liggen over de grens in België.) Via enkele veld- en zandpaden en door een bosgebied volg je de route zoals omschreven in de routebeschrijving onder punt 2 en kom je in de buurtschap Castert. In de middeleeuwen bestond dit gehucht al. De naam doet denken aan het Romeinse ‘castrum’, wat nederzetting of vesting betekent.
Het is zeer waarschijnlijk dat er vlakbij de Tungelroyse Beek een Romeinse nederzetting is geweest, waar een oude landweg deze beek kruiste. De oude weg liep vanaf de Maas bij Kessenich en Neeritter via Uffelse en Haler richting Castert en verder door de “Laaghei” naar de Weerter Bergen richting Eindhoven. Mogelijk heeft deze weg verband gehad met de grote Keltische begraafplaats bij de Weerter bergen. In de Romeinse periode werd hij gebruikt voor Romeinse expedities vanaf de heerweg langs de Maas naar de binnenlanden.
In de buurtschap Castert staat zorgboerderij Ingelshof. Ingelshof is een carré-boerderij (duidelijk te zien op de luchtfoto) uit het begin van de 20e eeuw, gelegen aan de rand van het natuurgebied "De Krang" tussen de dorpen Tungelroy en Swartbroek. Er wordt op een kleinschalige manier, zinvolle dagbesteding in groepsverband geboden aan volwassenen die behoefte hebben aan extra ondersteuning van hun dag invulling. Mensen met lichte dementie, een lichte psychiatrische achtergrond, een niet aangeboren hersenletsel, lichamelijke klachten of mensen in een sociaal isolement komen in aanmerking voor de dagbesteding.
In de tuin staat een replica van de St. Annamolen van Tungelroy en voor de juiste verhoudingen heb ik mezelf maar even in beeld gebracht.
Ook staat er een bakhuisje zoals vroeger bij vele boerderijen en die los van de boerderij stonden.
De route verder volgend (punt 3 van de routebeschrijving) over een lange veldweg, waarlangs ook een woning met theetuin (alleen open in weekenden buiten de wintertijd) kom je bij een brug over de Tungelroyse Beek.
Na de brug over de Tungelroyse Beek kom je via een bospad bij een grote vijver met de naam “Vijver Heijkersbroek”.
Heijkersbroek is het natuur- en recreatiegebied ten zuidwesten van het dorp Ell. Het ligt aan de rechteroever van de Tungelroyse Beek en sluit aan op natuurgebied De Krang. Het gebied was een moeras dat, door het kanaliseren van de Tungelroyse Beek, pas in de jaren vijftig van de 20e eeuw kon worden ontwaterd. Door zandwinning is de huidige vijver ontstaan.
Na bijna een hele ronde over een graspad langs de vijver te hebben gelopen ga je via een klein klimmetje verder waarna je uitkomt bij de Tungelroyse Beek.
De beek ontspringt bij Hamont in Belgisch-Limburg en heeft daar de naam “Hamonterbeek”. Bij Budel komt de beek Nederland binnen en stroomt vervolgens door de Loozerheide en onder de Zuid-Willemsvaart door. Verderop ten zuiden van Altweerderheide en tussen Stramproy en Tungelroy door. Uiteindelijk mondt de beek als “Neerbeek” uit in de Maas.
Op diverse plaatsen groeien fraaie paddenstoelen op overgebleven stammen van gekapte bomen.
In de routebeschrijving onder punt 4 staat het dorp Swartbroek vermeld. Waar de naam precies op duidt is onzeker. Een van de theorieën is dat ‘swart’ duidt op de kleur van de grond en ‘broek’ op moerassig land.
Via een veldweg en een mooi bospad loop je door natuurgebied De Krang dat ten zuidwesten van het dorp Swartbroek ligt. Grofweg ligt De Krang tussen de Leukerbeek in het noorden en de Tungelroyse Beek in het zuiden. Het is een gebied van zo’n 300 hectare en wordt beheerd door Natuurmonumenten. Vroeger was het een zeer moerassig gebied. Door verdroging van sommige delen ontstonden er zandruggen waarvan op een ervan Swartbroek is gebouwd. De Krang is een gevarieerd gebied met vennen en droge delen. Door het natuurgebied zijn diverse wandelpaden waarvan sommige over houten vlonders gaan.
Over een veldweg langs een geasfalteerd fietspad kom je bij een brug over de Leukerbeek. Wat erg opvalt is dat het riet hier welig tiert.
Aan een zijde van de brug is de beek nog te zien, terwijl aan de andere zijde het zicht op het water ontbreekt.
Over een graspad met aan de linkerzijde een verbindende waterloop met de Leukerbeek loop je richting het start- en eindpunt van deze wandeling.
Duidelijk is op de laatste foto (hieronder) te zien dat wilde zwijnen hier erg actief zijn. Daarom hebben boeren en tuinders op vele plaatsen hun percelen afgezet met stevig gaas en prikkeldraad. Op dezelfde foto is rechts op de achtergrond Hoeve Lieshout te zien.
Reactie plaatsen
Reacties
Dank je Toon.
Weer prachtige foto's Willem, alleen op de foto met de molen ben je vergeten te vermelden wie de molenaar is!!!
Ik hoop dat je nog veel kan gaan wandelen.