Wandeling Half-mijl tocht Vessem  


Zoekende naar een mooie wandeling vond ik op de site https://www.klikprintenwandel.nl/wandelroutes/halfmijltocht/ de “Halfmijl-tocht, Vessem te Noord-Brabant”. Ik heb deze wandeling op de laatste dag van augustus 2018 gemaakt en wil hierover graag een en ander verhalen en waarbij diverse foto’s het beeld verlevendigen.

De wandeling heeft een lengte van 18 kilometer en gaat over goed begaanbare paden. Meestal zandpaden met soms een stuk verharde weg.

De start is bij de kerk van Vessem waar voldoende parkeergelegenheid is. Al snel ben je buiten de bebouwing en loop je richting Halfmijl. Halfmijl is een boerengehucht een paar kilometer buiten Vessem.  Het is onduidelijk waar de plaatsnaam vandaan komt, maar in 1368 komt de naam Halve Mijl of Halver Miler voor het eerst voor als naam van een persoon uit dit gehucht. Men denkt dat de naam is gerelateerd aan de afstand met bewoond gebied.

Langs mooie zandpaden en langs akkers en bosranden.


De wandeling komt langs agrarisch gebied waar de boeren druk bezig waren met grasmaaien en bemesting door middel van injecteren van drijfmest.  Dat daarbij niet de meest verfijnde geuren kunnen worden opgesnoven moge duidelijk zijn.

Op weg naar de grafheuvels die in het gebied liggen, zag ik dat langs de bosranden de lijsterbes alweer volop aanwezig is. Toch mooi hoe de natuur, ook na voor Nederland ongekende hoge temperaturen en droogte, zich weer hersteld.

 

Vlierbessen 

Op pad naar de Grafheuvels.


De grafheuvels in het gebied tussen de gehuchten Halfmijl en Toterfout stammen uit de bronstijd (± 1100 voor Christus). In totaal liggen er in het gebied zestien grafheuvels.

Overigens is de naam Toterfout ook wel bijzonder. Oorspronkelijk zou de naam “Totefat” zijn wat een verschrijving voor ’t Ode Fout zou zijn en staat voor Het Woeste Woud. Ook zou het van de naam “Tot der Voirt” kunnen zijn. Hiermee is een overgang bedoeld van een rivier. In het gebied ontspringt de Bruggenrijt welke in Eindhoven Ekkersrijt heet. Diverse mogelijkheden dus, maar men weet niets zeker.

 

 

 

Soms schrik je hier wel van laag overkomende  vliegtuigen die landen en vertrekken vanaf vliegveld Eindhoven, maar verder is het er heerlijk rustig.

 

Ook de koeien in het gebied zijn er blijkbaar aan gewend. Ze lagen tenminste op hun gemak te herkauwen.

 


Onderweg zie je onder andere hoe dode omgevallen bomen weer een voedingsbodem zijn voor diverse organismen en soms had ik de indruk dat de herfst in aantocht was gezien de prachtige vormen van paddenstoelen.

Tijdens de wandeling kom je ook langs het Grootmeer en het Kleinmeer. Door de droogte staat er nu geen water meer in en kun je gewoon over de bodem lopen.

Er is een rijke vegetatie en de heide bloeit daar nog in mooie purperen kleuren.

 

Droge waterlopen.

Actief bosbeheer.

Leven op dood hout.

De herfst komt eraan.

Het ven Groot-meer is helemaal drooggevallen.

Toch nog purperen heide.


Na een deel gelopen te hebben over paden van de Blauwe Paaltjes route kom je langs de in 1997 gebouwde Mariakapel “Maria, ons Moeder” weer bij Vessem en tenslotte in Vessem zelf weer bij het startpunt van de wandeling de Sint-Lambertuskerk.

Mooie route langs akkerland en loofbossen

Onderweg een stuk van de blauwe paaltjes route.

In Vessem kom je bij terugkeer langs de kapel.


Het dorp komt weer in zicht van ver zie je de toren van de kerk weer.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.