Wandeling bij Den Bosch: Moerputten,Rijskampen en Vughtse Lunetten.


Op een winterse dag in januari 2019, met fraai helder weer, een wandeling gemaakt die vertrekt vanaf het NS-station in Den Bosch.

Je komt door de natuurgebieden Moerputten en Rijskampen en langs de Vughtse Lunetten.

De wandeling eindigt weer waar deze begon, namelijk bij het NS-station in Den Bosch.


Het had de afgelopen nacht goed gevroren en dat is goed te zien (foto links). 

Zicht op de stad vanuit het Westerpark (middelste foto) en de foto rechts laat het gebied de Moerputten zien.


Onder aan het voormalig spoortrace.

 

Het gebied Moerputten.

Duidelijke aanwijzing.

 

Vanaf het station vertrek je via de uitgang Paleiskwartier/Brabanthallen. Een stuk verder passeer je diverse bruggen in het Westerpark. Met enkele graden vorst waren de diverse plassen na de laatste regenbuien mooi bevroren, evenals het gras. De route loopt achter het Jeroen Bosch Ziekenhuis door waar het op een dijk uitkomt waar vroeger het voormalige spoortracé met de mooie bijnaam “Halvezolenlijntje” lag.
Foto midden.

 

Die bijnaam, Halvezolenlijntje, is een verwijzing naar de schoenindustrie. De lijn heette eigenlijk de Langstraatspoorlijn en liep van Den Bosch, via Waalwijk (schoenindustrie) naar Lage Zwaluwe. De dijk ligt in een groot moerassig natuurgebied de Moerputten. Het is er erg nat en vanaf de dijk heb je prachtige vergezichten. Vanaf de dijk kun je op diverse plekken via trappen naar beneden en over knuppelbruggen het moerasgebied in. Zeer de moeite waard en zeker doen mocht je er gaan wandelen.

 



Vlonderpaden in het moerasgebied de Moerputten





Vanwege het vele water in dit gebied loopt de route over de 600 meter lange Moerputtenbrug uit de negentiende eeuw.

 

Deze brug is tussen 2004 en 2011 helemaal gerestaureerd in de originele staat.

 

De gemetselde pijlers zijn erg breed, maar dat komt omdat deze gebouwd zijn voor een dubbel spoor, maar dat is nooit doorgegaan.

 

De gehele brug staat op de Rijksmonumentenlijst.

 


Een halve kilometer na de brug gaat de route via een trap van de dijk af en kom je in het natuurgebied Rijskampen. Het is een open landschap waar veel watervogels komen. Ook liggen er in dit gebied nog twee functionerende eendenkooien die echter niet voor publiek toegankelijk zijn.

Via een wat saaier deel van de route, over een harde weg, kom je bij een brug over het Drongelens kanaal. Het is een afwateringskanaal vanaf Den Bosch en bedoeld om het Bossche Broek te ontwateren. Het kanaal eindigt in de Bergsche Maas. Over het kanaal gaat de route links over de kanaaldijk richting Vught. Onderweg zag ik dat door de warmte van de zon de bevroren druppels aan de takken aan het smelten waren.

 

Foto links: het is aan het dooien.                                                                     Foto rechts: een gedeelte van het gevangeniscomplex in Vught.


Na enige tijd zie je aan de rechterkant door de bomen de Penitentiaire Inrichting Vught. In het extra beveiligde deel, de EBI, verblijven vluchtgevaarlijke zware criminelen. Momenteel is het de verblijfplaats van Willem Holleeder, die ook bekend is onder zijn bijnaam “De Neus”.


Vervolgens kom je bij Kamp Vught. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland en viel rechtstreeks onder het commando van het SS-hoofdkwartier in Berlijn. Het heette toen Konzentrationslager Herzogenbusch. 

In totaal zijn er zo’n 32.000 mensen opgesloten geweest tussen januari 1943 en september 1944. Voor zover bekend zijn er zeker 749 mensen inclusief kinderen overleden ten gevolge van ziekte, honger en mishandelingen. Op de fusilladeplaats, die een stuk verwijderd ligt van het kamp, zijn 329 mensen door executie om het leven gekomen. Op het gedenkteken staan alle namen gebeiteld van die 329 gefusilleerden. Als je bedenkt wat zich jaren geleden hier heeft afgespeeld dan word je er stil van.


Na het bezoek aan de fusilladeplaats loop je langs enkele Vughtse Lunetten.

Een lunet is een klein verdedigingswerk. Van bovenaf lijkt het op een halve maan en de naam stamt van het Franse woord “Lune” wat maan betekent.  Ze zijn in de 19e eeuw aangelegd ten tijde van koning Willem II rondom Den Bosch. Hij was bang voor aanvallen vanuit het zuiden van de Belgen en de Fransen. In totaal liggen er nog acht Lunetten bij Vught.


Over een stuk van de Vughtse Heide kom je weer uit bij het Drongelens kanaal en voert de route over een mooie fietsdijk naar Den Bosch. Na een paar bochten zie je in de verte de stad liggen en heb je zicht op een roestige brug. 


Op die best wel mooie brug, de Paleisparkbrug, heb je zicht op de spoorlijn en het NS-station van Den Bosch. Maar daar ben je er nog niet want een stuk verder gaat de route over een smal pad achter heggen langs de Dommel. Bij de Wilhelminabrug ga je links over de Stationsweg richting het treinstation.


En Jan bakt ze GROOT!!!

 

 

Aan die Stationsweg zit de bekende Bossche Bollenbakker Jan de Groot. Misschien een goed idee om enkele van die heerlijke chocoladebollen mee naar huis te nemen?

 

Conclusie: een mooie wandeling met prachtige stukken. Jammer is alleen dat er soms over een wat lange harde weg moet worden gelopen om in het volgende gebied te komen.

 

De wandeling kun je vinden op internet onder “Groene Wissels – rondwandelingen van station naar station”.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.