Wandeling bij Bergen op Zoom (Fort de roovere).


Helemaal in westen van de provincie Noord-Brabant ligt de plaats Bergen op Zoom. Het ontstaan van deze plaats gaat terug tot in de Romeinse tijd. Ruim 800 jaar geleden kreeg Bergen op Zoom stadsrechten en in 1533 werd het een markiezaat. Het bekende Markiezenhof doet daaraan herinneren.Echter voor mijn wandeling was ik meer geïnteresseerd in het oostelijk gebied rondom de stad.


Na een ontmoeting met een reiger kwam ik in het Landgoed Zoomland, dat is samengesteld uit vier voormalige landgoederen. Helaas zijn de landhuizen er niet meer, maar wel diverse beukenlanen.

Bosweg (beukenlaan) in landgoed Zoomland.

Zandverstuiving.

Overgang bos naar akkerland.

Het gehele gebied is eigendom van het Brabants Landschap en als vrijwilliger van die organisatie vond ik het interessant om hier eens te gaan kijken. Het gebied bestaat uit loofbossen, maar ook zijn er gedeelten waar naaldbomen staan. Ook zijn er stukken met heideplanten en er liggen diverse stuifzandgebieden.

Onderweg liep ik over een pad dat de naam “Delweg” droeg. Wie zou daar toch willen wonen?

Bij een manege werd het dak van een nieuwe rieten kap voorzien en heb even naar het werk van de rietdekkers staan kijken. Toch een mooie ambacht.

 


Meer aan de noordoostkant van Bergen op Zoom kom je bij Fort de Roovere. Het behoorde tot de West-Brabantse Waterlinie. De contouren van dit verdedigingswerk uit 1628 zijn goed te zien, vooral vanuit de toren die er gebouwd is. Het fort is een van de drie forten die Frederik Hendrik liet bouwen om de stad te verdedigen.

Een toeristische attractie maar wel leuk om te zien is de zogeheten Mozesbrug. Het is de ingang naar het fort en je loopt net zoals Mozes in het Bijbelverhaal dwars door het water. Een bijzondere belevenis.

 

Fort de Roovere.


 Toren bij fort de Roovere-139 traptreden hoog                                                                  Mosesbrug bij fort de Roovere.


Verder door een prachtige natuur kom je in het gebied van het voormalige fort Pinssen.  Alleen vanuit de lucht zijn de contouren nog zichtbaar.

Even voordat ik de stad in liep kwam ik langs waterplas Klein Melanen. In die plas verdwijnen blijkbaar allerlei voorwerpen blijkens het brommertje zonder voorwiel wat er onlangs was uitgevist.  

 

 

In het gebied van voormalig fort Pinssen.

Was gedumpt in waterplas Kleine Melanen in Bergen op Zoom.


In de stad is een bezoek aan de Markiezenhof en de grote Markt met onder andere de Sint Gertrudiskerk (peperbus) en het oude stadhuis de moeite waard.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.