rondwandeling vanuit borkel en schaft


Een mooie rondwandeling in de omgeving van Borkel en Schaft waarbij ook een klein stukje over Belgisch grondgebied. Geen route met een routebeschrijving, maar wel met een hoeveelheid foto's om een indruk te geven over het gebied. Ik heb op het laatst echter een plattegrond bijgevoegd van het gebied.


De voormalige gemeente Borkel en Schaft is nu onderdeel van de gemeente Valkenswaard. Vroeger behoorde Borkel echter bij Eersel (1325).

Schaft werd toen nog niet genoemd. Dat kwam pas zo’n 100 jaar later. Vanaf 1468 behoorde Borkel en Schaft bij Bergeijk.

Later (tussen 1745 en 1750) werd er geruzied tussen de bewoners van Valkenswaard en Borkel en Schaft.

Toen werd Schaft aan Valkenswaard toegevoegd.

In 1810 kwamen Borkel en Schaft weer samen en werd de gemeente Borkel en Schaft opgericht wat resulteerde in een eigen gemeentehuis in 1857.

De gemeente heeft bestaan tot 1 mei 1934, toen Borkel en Schaft definitief bij Valkenswaard werd gevoegd.


We starten de wandeling bij Grensweg 2 in Schaft en lopen vandaar in noordelijke richting door de velden naar de rivier de Dommel.


 

 

Langs de Dommel over een graspad loopt de route naar Borkel.


Na Borkel steeds langs de Dommel waarbij je via diverse opstapjes over het prikkeldraad moet stappen.


 

In een winters zonnetje lopen we verderop langs mooie knotwilgen richting het buurtschap Achterste Brug.

 

 

 

Onderweg zagen we sporen van de bever die zich aardig thuis voelt in dit waterrijke gebied.       ( zie foto rechtsonder).


Achterste Brug bestond in 1830 uit 5 boerderijen die allemaal aan de kant van een akker staan langs de straat. Naar het oosten waaiert die straat met meerdere wegen richting de Dommel, waar in 1830 minstens één bruggetje over de rivier was waar je naar Schaft kon. Buurtschap Achterste Brug is waarschijnlijk tussen 1600 en 1800 ontstaan uit een laatmiddeleeuwse alleen gelegen hoeve.

De bestaande langgevelboerderijen dateren uit de periode 1700-1900.

Eén pand mag wel worden vermeld en dat is Achterste Brug nr. 14. Het is oorspronkelijk een kortgevelboerderij met een grote en kleine schuur (schob) gebouwd tussen 1750 en 1800. Het meest authentiek is de linker zijgevel. Op het dak staat een merkwaardige achthoekige schoorsteen.

 

Volgens Leo zou het in vroegere tijden dienst hebben gedaan als herberg omdat er een handelsroute liep richting Turnhout. In de genoemde schoorsteen zouden verscheidene rookkanalen van diverse vertrekken uitkomen.


Voorbij het gehucht wandelen we langs het natuurgebied De Plateaux dat zowel op Nederlands als Belgisch grondgebied ligt. Het gebied wordt onder andere begraasd door Gallowayrunderen.


Over een knuppelbrug lopen we over Belgisch grondgebied door het mooie natuurgebied met diverse vennen.


 

Na een poosje komen we weer bij de Dommel (Stenenbrug) en weer verder bij een hangbrug over de rivier.


 

Bij grenspaal 182 komen we weer op Nederlands grondgebied.

 

Vlakbij grenspaal 182 ligt grenspaal “Graaf van Loon” (foto rechts).

Deze refereert aan de periode waarin het graafschap Loon (nu België) nog zelfstandig bestond. Op de linkeroever van de Dommel ligt deze onbewerkte natuurstenen grensaanduiding tussen de grenspalen 182 en 183. De steen ligt in een greppel welke in de zomer is overwoekerd door varens en dus moeilijk te zien is.

Hij ligt wel verankerd aan een betonnen plaat. Een noodzakelijke maatregel omdat eerdere exemplaren zijn zoekgeraakt. Deze grensaanduiding duidt de plaats aan waar het vroegere Graafschap Loon en het Hertogdom Brabant bij elkaar kwamen. In een akte uit 1331 is die grensmarkering al vermeld.


Via diverse paden komen we uit op de Peedijk waar we na een brug over de Dommel weer naast de rivier verder wandelen richting Borkel en Schaft.


Uitkomend in de Dorpsstraat lopen we naar het startpunt van de wandeling aan de Grensweg in Schaft.

We komen langs een fraaie Kempische langgevel boerderij gelegen aan de Dorpsstraat 112. De boerderij stamt uit 1771. Op de zwart/wit foto uit 1964 van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed zie je wel enkele verschillen met nu, waarbij met name de dikte van de bomen opvalt.


 

 

 

En zoals beloofd een kaartje van het gebied.

 

De wandeling begint in Schaft aan de Grensweg en loopt vervolgens een stuk in noordelijke richting om dan naar links af te buigen naar de rivier de Dommel. 

 

Via Borkel langs de Dommel naar het gehucht Achterste Brug en dan zuidwaarts langs de rand van natuurgebied De Plateaux.

 

 

Na Stenenbrug weer noordelijk richting Schaft.


Reactie plaatsen

Reacties

Willem
5 jaar geleden

Dat komt door de vele routes die je op internet kunt vinden én (zoals met deze wandeling) de bekendheid met het gebied van Leo.

Toon Sanders
5 jaar geleden

Alweer een schitterende serie Willem, hoe kom je toch iedere keer weer aan zulke mooie tochten!!!


Maak jouw eigen website met JouwWeb