het géssels rondje -  moergestel


Een mooie wandeling is de rondwandeling het Géssels Rondje door het buitengebied van Moergestel en een stukje over het grondgebied van Oisterwijk. Het is een wandeling van 16 kilometer met leuke paden, langs diverse vennen en de riviertjes de Rosep en de Reusel. Onderweg kom je door fraaie bossen met enorme grote beuken en machtige eiken. Ook een zandverstuiving ontbreekt niet.

Leo en ik hebben het Géssels Rondje gelopen op woensdag 29 mei 2019.

De uitgebreide routebeschrijving kun je vinden op www.klikprintenwandel.nl/wandelroutes/gessels-rondje

 


 

De wandeling start bij café ’t Draaiboompje gelegen aan de Oirschotseweg 32 in Moergestel.

Rechts van het café begint de route naar het buurtschap "Hild" .

 

Bij de routebeschrijving kun je ook de routekaart downloaden op de site van “Klikprintenwandel”.

 


Na het kleine buurtschap “Hild” kom je al snel bij het riviertje de Rosep. Het riviertje ontspringt in Haghorst bij Hilvarenbeek. Voorbij Hild stroomt het door natuurgebied Kampina en eindigt uiteindelijk in de Esschestroom ten zuiden van Haaren. Het meanderende riviertje komt langs het 20 hectaren grote Landgoed Het Lot, waar men blijkbaar een of meerdere grote luxe landhuizen mag bouwen. Het staat in elk geval te koop.


 

Via mooie onverharde wandelpaden kom je op het grondgebied van de gemeente Oisterwijk en loop je langs een deel van het heidegebied (foto links).

 

 

Een stuk verderop loop je langs het “Lammerven” (foto boven).

Vroeger werden hier lammetjes gewassen.


 

 

 

 

In de buurt van het ven zag ik op het pad een wel erg platte kikker liggen.

 

Waarschijnlijk was deze door een noodlottig ongeval om het leven

gekomen.

 

Hier groet hij nog een keer en het lijkt of hij bedoelt:  “Zeg maar dag met het handje”.


De wandeling komt langs “Boshuis Venkraai” in de Oisterwijkse bossen. Het is een leuk en authentiek boscafé wat is gevestigd in een oude boswachterswoning.

 

Ga er eens binnen en aanschouw de ouderwetse inrichting.  Overigens kun je er ook heerlijk op het terras zitten. De koffie smaakt er in elk geval uitstekend.


Na voortzetting van de wandeling kom je bij een groot ven, het Groot Kolkven (foto links). Het ven is ontstaan dankzij het kolkende water van een oude rivier. 

Na het oversteken van de Van Tienhovenlaan kom je langs het Brandven (foto rechts).Ten tijde van de wandeling bloeiden er de witte waterlelies.

Het Brandven is net zoals de meeste vennen in het gebied een overblijfsel van de laatste ijstijd. Het ven dankt zijn naam aan het feit dat er vroeger bluswater werd uitgehaald.


Een mooie laan bij de Hondsberg.

Verderop kom je bij een bord met de naam “Hondsberg”. In dit gebied stond lang geleden een oude boerderij die oorspronkelijk toebehoorde aan kasteel Durendael. In oude archiefstukken uit 1777 blijkt dat er toen een bod werd gedaan op het kasteel Durendael waarbij in de tekst staat te lezen “dat ’t huys op de Hondsberg zo slecht is dat het niet gestut kan blijven staan, gelijk meede ’t huys van een andere hoef en een schuur op een derde die geheel ter aarde ligt”.  De Hondsberg was een boerenstee en men noemt het hier dan ook de “Oude Hondsberg”.  De witte villa op de foto is gebouwd op een andere plek dan waar vroeger de oude boerderij stond.

Het genoemde kasteel Durendael heeft ongeveer zeven eeuwen in Oisterwijk gestaan maar is in de 19e eeuw gesloopt.

Een machtige Acacia net voorbij villa Hondsberg.


Tijdens de wandeling heb je best kans om een ree te zien. Het gebied van de Oude Hondsberg waar je doorheen loopt, leent zich uitstekend voor dit schuwe wild. Wij hadden het geluk om er een te zien met een mooie roodbruine vacht.


 

Wat niet zo prettig is tijdens een wandeling is als je een echte vieze geur ruikt in het bos. In eerste instantie denk je aan een kadaver van een muis, een vogel of een ander dood dier. Maar de geur is intenser. Al gauw bleek het om de Stinkzwam te gaan, die zijn naam dus alle eer aan doet.

 

Bovenop de zwam zit een donkere substantie die vol sporen zit. De stank trekt aasvliegen, mestkevers en strontvliegen aan. Die zorgen er dan weer voor dat de sporen van de zwam zich kunnen verspreiden.

 

De Latijnse naam is Phallus impudicus, wat zoveel betekent als de onzedelijke penis. Veel fantasie is er niet nodig om de naamgever in zijn gedachtegang te volgen. 


Na het passeren van een brug over het riviertje de Reusel volgt het pad deze rivier een tijdje, waarna het pad de bossen in duikt waar mooie varens groeien.


Weer komt de route langs een ven. Dit keer het fraaie Rietven gelegen in het gevarieerde bosgebied en het staat in verbinding met de rivier de Reusel.


Na het verlaten van het gebied van de Oude Hondsberg loopt de route door natuurgebied Ter Braakloop.

 

Het is van oorsprong een stuifzandgebied dat aangeplant is met dennenbomen. In het gebied ligt de “Pierenberg”. Een kleine zandverstuiving.


Het pad buigt af naar de Mariakapel “Onze Lieve Vrouw van de Vrede”.  Het is een veel bezochte kapel. De kapel is in opdracht van de Haarlemse zakenman Carol Schade (1909-1977) gebouwd. Hij deed dat nadat hij op wonderbaarlijke wijze in Brussel een zwaar auto-ongeluk had overleefd.

 

Op de foto van de gedenkplaat staat dit deels vermeld.


Een flink stuk verder loopt de route opnieuw langs de Reusel over een mooie dijk richting de bebouwde kom van Moergestel.


In het water groeit veel Kikkerbeet die hier en daar al een wit bloemetje laat zien.

Naast de dijk staat veel zuring die met zijn rode kleur mooi afsteekt tegen het vele groen. En ook een enkel Leeuwenbekje dat opvalt met zijn gele kleur.


 

Bijna bij het startpunt van deze rondwandeling staat aan de linkerzijde van de Oirschotseweg een prachtig huis. Het blijkt het zogeheten “Broothuys” te zijn uit 1779.

De afkomst van de naam “Broothuys” is nooit achterhaald. Hier zou al vanaf 1500 een Roomse pastorie hebben gestaan welke in 1648 geconfisqueerd werd door de Protestanten. Na enkele keren te zijn gerenoveerd, werd het afgebroken en in 1779 herbouwd als woning voor de predikant. Hier waren van 1800 tot 1809 ook nog nonnen van het Achelse klooster Catharinadal gehuisvest.

Nu is het particulier bezit.


Een stukje verderop aan de andere kant van de Oirschotseweg staat villa “Hoogenhuizen”. Men vermoedt dat op deze plek al bebouwing stond vanaf de 14e eeuw. Er zou het kasteel Hoogen Huizen hebben gestaan en onder andere eigendom zijn geweest van Jonker de Cock, een geslacht van Bossche Schepenen in de 17e eeuw. De villa die er nu staat is gebouwd in 1889 door de Tilburgse fabrikant Mommers.  Rechts ervan staat een witte boerderij en die werd vroeger “het kasteeltje” genoemd. Deze is ook ouder dan de huidige villa


Reactie plaatsen

Reacties

Toon Sanders
5 jaar geleden

Nieuw fototoestel Willem?
Er zijn niet een paar schitterende foto's bij, maar ze zijn allemaal schitterend!!!
Ik hoop dat je nog lang zal wandelen!!


Maak jouw eigen website met JouwWeb