Dommelbeemden bij Sint-Oedenrode


Net voor het einde van het jaar, op 30 december 2019, tijdens een frisse maar zonnige dag heb ik een wandeling gemaakt in de buurt van Sint-Oedenrode. De start is bij Natuurpoort Vresselse Hut aan de Vresselseseweg te Sint-Oedenrode.

Een duidelijke routebeschrijving van deze 18 kilometer lange wandeling vind je op www.klikprintenwandel.nl/wandelroutes/dommelbeemden-de-grote-tocht


Natuurpoort Vresselse Hut maakt sinds 2013 deel uit van de 30 Brabantse Natuurpoorten en deze zijn altijd herkenbaar aan de grote stalen sleutel.

Vanaf de parkeerplaats gaat de wandeling een klein stukje over de verharde Vresselseweg, maar gaat al snel via een pad door de Vresselse Akkers, waar je na een stukje bos bij de rivier de Dommel uitkomt.


Een mooi pad langs de rivier gaat richting de plaats Son en Breugel, waar enkele koeien tevreden staan te kijken in de ochtendzon.

 

Nadat je een doorgaande weg bent overgestoken loop je de nieuwe wijk Sonniuswijk in. Te midden van die nieuwbouw loop je om een fraai gelegen vijver heen.


Via een grindpad loop je naar het talud van de A50 waarop een groot roodkleurig kunstwerk genaamd “Oor” staat.

Bovenop het talud is duidelijk te zien dat de omgeving van Son en Breugel vroeger een aaneengesloten groen gebied was.

 

Het kunstwerk OOR is een ontwerp van de Heerlense kunstenaar Jeroen Bisscheroux en hij had een bedoeling met zijn ontwerp.

De A50 doorklieft letterlijk het gebied en daarmee ontstaan er dus twee gebieden.

Fysiek is het niet mogelijk om van het ene gebied naar het andere te lopen. OOR verbindt de twee gebieden weer met elkaar. Door OOR te gebruiken kun je nog steeds direct communiceren met de overkant, een menselijke verbinding leggen met de gebruikers van de ‘verzorgingsplaats voor auto, mens en dier’.

OOR is er voor de bewoners van de wijk in ontwikkeling Sonnius. Een woonwijk waarin mensen van verschillende afkomst en pluimage elkaar tegenkomen en een soort van relatie met elkaar aangaan. OOR kan hierin de verbindende factor zijn, een ontmoetingsplek, een uitkijkpunt, maar ook een landmark bij thuiskomst.


Na het kunstwerk daalt de route weer van het talud af en via grindpaden en een brugje kom je uit bij de Rooijseweg, de verbindingsweg tussen Son en Nijnsel.

Via een pad naast de Rooijseweg (zie punt 4 van de routebeschrijving) steek je een stuk verderop deze weg over en loop je een akkerbouwgebied in. Over een pad met bevroren waterplassen (vriesweer in december) loop je over het land richting de Dommel.


Lopend naast de rivier door weilanden kun je ver om je heen kijken in deze tijd van het jaar. Het blad is van de bomen en dan heb je zicht op het omringende landschap. In de zomer ziet het er totaal anders uit. Tussen twee eiken door blijft de wandelroute naast de rivier, maar er is een alternatief (zie de routebeschrijving onder punt 4). Ik heb de rivier gevolgd. In de buurt van het dorpje Nijnsel zag ik hoe het stromend water van de Dommel ribbels heeft gevormd op de rivierbodem en vanwege het winterzonnetje een fraai spiegelbeeld in het water van de bomen langs de rivier. Via een mooi gelegen brug gaat de wandeling richting het natuurgebied Dommelbeemden tussen Nijnsel en Sint-Oedenrode.


Een pad voert door het gebied Dommelbeemden waarlangs vele knotwilgen staan met de meest grillige vormen en soms een bijzonder exemplaar.


In het natuurgebied staat een kleine uitkijktoren. De bouwer noemt deze toren een veldwegtoren, omdat deze aan de “Veldwegroute” staat. Hij bouwde hem op de plaats van een vervallen uitkijktoren die ooit door zijn vader was gebouwd. De toren is eigendom van Staatsbosbeheer.

Vanaf de toren heb je een wijds uitzicht op de mooie omgeving van de Dommelbeemden.

Staatsbosbeheer heeft de laatste tijd veel werk verricht in het gebied en de paden zijn nu dan ook minder goed beloopbaar vanwege de vele modderige sporen van de machines die in het gebied hun werk moesten doen.

De alom aanwezige knotwilgen in het gebied zijn pas genot.


Onderweg heb je regelmatig zicht op de knoptoren van Sint-Oedenrode.

Het is de toren van de voormalige Sint Maartenskerk.

 

De kerk werd rond 1400 gebouwd en tientallen jaren later de toren. Tot de Vrede van Munster in 1648 was het de parochiekerk van Sint-Oedenrode die toen in handen kwam van de protestantse gemeente.

 

Rond 1800 tijdens de Franse tijd eisten de katholieken de kerk terug, maar door slecht onderhoud van de kleine protestantse gemeente (ondertussen was door een zware storm op 9 november 1800 de knop van de toren gevallen) was het gebouw behoorlijk in verval geraakt. De knop kwam niet meer terug op de toren. In de plaats daarvan werd in 1801 een lantaarn geplaatst, welke er nu nog steeds op te zien is.

 

In 2009 is het eigendom door de protestantse gemeente overgedragen aan de Stichting Knoptoren.

 


Verderop loopt de route langs de Moerkuilen.

 

In het verleden is hier veen afgegraven voor het winnen van turf en zodoende is er een veenplas ontstaan.

 

Het zou het oudste natuurgebied zijn van Sint-Oedenrode.


De wandeling gaat verder en verlaat uiteindelijk het natuurgebied Dommelbeemden via enkele smalle paden langs diverse landbouwpercelen (zie routebeschrijving bij punt 6). Net voordat de route uitkomt bij de Lieshoutseweg (is een verharde verbindingsweg tussen Nijnsel en Mariahout) loop je tussen enkele boerderijen door, waarvan er één een mooi exemplaar is van een echte Brabantse kopgevelboerderij.


Na een kort stukje langs de verharde weg gaat de wandeling via een smalle weg, genaamd “Hazenputten” verder een fraai gebied in. Een stukje voorbij een pad waar je het bosgebied in gaat, staat museum “Hoeve Strobol”.

 

Museum Hoeve Strobol zegt zelf dat het een enorme verzameling tastbare nostalgische herinneringen uit grootmoeders tijd heeft. Levend gehouden door een grote groep doorgewinterde hobbyisten en betrokken vrijwilligers. Alles te bewonderen in het museum, waaronder tractoren, historische voertuigen, ambachtelijk gereedschap en huishoudelijk gerei. Ook is het museum de trotse eigenaar van een stoommachine uit 1935 afkomstig van een houtzagerij in Frankrijk. Om de machine te reviseren, te onderhouden en aan het werk te krijgen zijn er enkele hobbyisten van het museum die hiervoor een speciale opleiding hebben gedaan. Er wordt een nieuw gebouw neergezet om de machine onder te brengen. Men verwacht in maart 2020 hiermee klaar te zijn.

Museum Hoeve Strobol is dagelijks geopend van 1 april t/m 31 oktober. Voor meer informatie kun je kijken op www.hoevestrobol.nl


Via een pad door het eerste deel van het Vresselbos. Zoals de routemaker schrijft in het voorwoord van de routebeschrijving is het moeilijk voor te stellen dat een eeuw geleden er nauwelijks een boom te bekennen was. Het gebied bestond grotendeel uit zandverstuivingen en heide. Het is een gebied van 250 hectaren wat voornamelijk bestaat uit productiebos, waarin diverse natuurlijke vennen liggen, de Hazenputten.  Het is een begrazingsgebied voor de Schotse Hooglanders en de Exmoor pony’s. Deze houden de heide in stand, want zonder begrazing groeit de heide dicht. De dieren verblijven er ook gedurende de winter en hebben er genoeg te eten. Ze mogen niet worden bijgevoerd. Tijdens mijn wandeling heb ik de dieren niet gezien. Het wandelpad gaat bijna geheel rond de uitgestrekte vennen en het is werkelijk een prachtig gebied. Daarom heb ik er ook diverse foto’s gemaakt om dat te laten zien.


Na het verlaten van het vennengebied (zie punt 8 van de routebeschrijving) kun je diverse soorten mossen op de bosbodem ontdekken, zoals het Haarmos (linkse foto) en het Bronsmos (rechtse foto). Mooi om de diversiteit aan mossen te zien.


 

 

 

 

Het laatste stuk door het Vresselsbos is, ondanks dat het een productiebos is, best wel fraai.

 

Dat zal mede komen door het gedeeltelijk kappen van het bos zodat er open stukken overblijven.


Via een pad, genaamd “Vresselse Akkers”, loop je door het gelijknamige gebied naar het eindpunt van deze wandeling, de Vresselse Hut.

Mocht je daar een hapje willen eten of iets willen drinken? Dat kan, maar op maandag en dinsdag zijn zij gesloten.


Reactie plaatsen

Reacties

Willem
4 jaar geleden

Dank je Toon.
We gaan gewoon door en probeer er elke keer een leuk wandelverslag van te maken.

Toon Sanders
4 jaar geleden

Weer een mooie serie Willem!!

Willem
4 jaar geleden

Dat vind ik nu leuk om te doen Adrie. Dank je wel dat je dit kunt waarderen.

Adrie
4 jaar geleden

Willem, een mooie fotoreportage met uitgebreide beschrijving van de wandeltocht! Bij de wandeltocht zelf staat een beknopte omschrijving om een beetje een beeld te geven wat men zoal kan verwachten, vaak valt er veel meer te vertellen. Deze fotoreportage met uitgebreide beschrijving is een mooie aanvulling hierop.


Maak jouw eigen website met JouwWeb