Wandeling in Nationaal Park Hoge Kempen


Ik ben eens gaan wandelen in het Nationaal Park de Hoge Kempen bij de Belgische plaats Maasmechelen.

Het ruim 5.700 hectare grote park strekt zich uit over de Limburgse gemeenten Maasmechelen, As, Zutendaal, Lanaken, Dilsen-Stokkem en Genk. Hier draait alles om duurzaam natuurbeheer en natuurgerichte recreatie. 


Het voormalige directiegebouw van de steenkolenmijn in Eisden


 

De steenkolenmijn van Eisden

Vlak voor het begin van de Eerste Wereldoorlog werd de mijn opgericht, maar pas in 1922 begon men steenkool te produceren. In de omgeving woonden niet veel mensen en het was dan ook een hele toer om – vaak ongeschoolde – mijnwerkers aan te trekken. Er werd zelfs een aparte spoorlijn aangelegd om van grotere afstand voldoende personeel en goederen te vervoeren naar en van de mijn. De mijn van Eisden was ook het eerste bedrijf dat met eigen houten busjes bijna elke Belgisch-Limburgs dorp aandeed om er werknemers op te halen en thuis te brengen. 

 

 

De ondergrondse verdiepingen lagen op 600, 700, en 780 meter met een kleine verdieping op 900 meter die bereikbaar was via hellende galerijen. Deze liepen naar alle richtingen en tot vlakbij de bedding van de Maas. In 1955 werkten er 7.340 mijnwerkers. De totale productie bedroeg 73.191.000 ton steenkool. En 1957 was het topjaar met een productie van 1.883.420 ton. Van het aantal mijnwerkers zijn er in totaal 282 verongelukt. Later kwam men er achter dat door de beroepsziekte silicose er veel meer mijnwerkers om het leven zijn gekomen.


Tot de sluiting op 18 december 1987 heeft de steenkolenmijn van Eisden nog op volle toeren gedraaid. Een tijdlang zijn er onderaards rondleidingen gegeven. Bezoekers werden ondergronds met een trein verder gebracht en moesten daarna kilometers lang door gangen lopen en kruipen (kinderen en bejaarden mochten overigens niet naar binnen). Daarna zijn de mijnschachten gedempt en het gangenstelsel is ingestort en volgelopen met grondwater.

 

 

 

 

 

 

Vanaf een van de schachtbokken heb je zicht op het voormalige directiegebouw wat nu als naam heeft: "Terhills Hotel".

Het is een vier sterren hotel met 59 luxe kamers en een Franse tuin.

 

Toen nevenstaande foto werd gemaakt was men nog bezig met de inrichting.


In het park wordt onderzoek gedaan naar de effecten van klimaatverandering op de natuur door een hoogtechnologisch onderzoekscentrum genaamd Ecotron, waaraan de Universiteit Hasselt deelneemt. Het spiegelend onderzoekscentrum bestaat uit dertien kamers met ecosystemen waarin het toekomstige klimaat wordt nagebootst.


Het landschap is nu omgevormd tot een prachtig natuurgebied met “bergen en meren” en toppen met mooie panorama’s. Die bergen (in België “terrils” genoemd en in Nederland “steenbergen”) zijn ontstaan door het afvoeren van de mijnsteen en de meren zijn ontstaan door winning van het grind dat hier tienduizenden jaren geleden door de Maas werd afgezet. De flanken van de bergen werden ingezaaid met grassen en bloemen.

Het is een prachtig wandelgebied met zo’n 220 kilometer aan wandelingen die zijn onderverdeeld in 51 uitgezette routes variërend van 3 tot 14 kilometer.

Folders zijn verkrijgbaar bij de diverse toegangspoorten van het park.


Er groeien prachtige bloemen. Van links naar rechts: het Blauwe Vlas; het Echt Duizenguldenkruid en het Slangekruid.


En boven op de terrils bloeit de Rode Spoorbloem en de Gele Meisjesogen.


In het gebied komen ook talrijke meren voor. Duidelijk zijn op de linkerfoto de terrils te zien.


In de buurt van de mijn werd een gigantisch groen tuindorp gebouwd naar Engels voorbeeld voor huisvesting van de mijnwerkers met hun familie. In het dorp werd ook de kolossale Sint Barbarakerk gebouwd, die ook wel de “mijnkathedraal” werd genoemd.


 

Een bijzonder mooi landschap gecreëerd op grond waaronder vele mijnwerkers zwaar werk hebben geleverd.

 

Links op de foto staan de twee overgebleven schachtbokken.

 

Een schachtbok is een boven een mijnschacht aangebrachte constructie die bij de steenkoolmijnen werd gebruikt voor het vervoer van mijnwerkers, steenkool en materialen.

 

Goed dat men deze heeft laten staan op deze opmerkelijke plaats die herinnert aan het "zwarte goud".


Reactie plaatsen

Reacties

Toon Sanders
5 jaar geleden

Schitterend Willem, wat een mooie maar vooral goede foto's!!!!
Heel lang geleden ben ik eens in een mijn in België geweest, dat was minder mooi